VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Woningkoper, pas op voor negatieve rente

Geplaatst op: 15-11-2019, 16:06:53

Onlangs werd bekend dat een grote Nederlandse bank de spaarrente verlaagt naar (bijna) nul. Als deze dalende lijn doorzet kan dit – gek genoeg – ook negatief uitpakken voor huizenkopers.

Koop je een huis, dan wordt vaak door de makelaar in het koopcontract vastgelegd dat een waarborgsom gestort moet worden bij de notaris. Komt de koper de afspraken niet na, dan kan de verkoper de contractueel vastgelegde boete verhalen op die waarborgsom.

Waarborgsom

Nu is het zo dat de bank over deze waarborgsom rente vergoedt. Dat bedrag betaalt de notaris uiteindelijk uit aan de koper. Als de rente negatief is, wordt dit stelsel omgedraaid. De notaris moet rente betalen aan de bank, met als gevolg dat de waarborgsom langzaam minder wordt.

De notaris moet in dat geval de koper verplichten niet alleen de waarborgsom te storten, maar ook nog een bedrag er bovenop. Dat extraatje moet gelijk zijn aan de negatieve rente die de bank rekent. Aangezien van tevoren niet duidelijk is, hoe lang het geld in depot blijft en welke rente de bank rekent, kan die bijbetaling oplopen.

Mooie taak voor makelaarsorganisaties

Een oplossing kan zijn dat in het (voorlopig) koopcontract expliciet wordt vastgelegd dat bij een negatieve rente de koper de waarborgsom niet hoeft aan te vullen. Ik denk dat hier een mooie taak ligt voor makelaarsorganisaties als NVM en VBO om het model koopcontract op dit punt door te lichten. Dan hoef jij er tijdens de onderhandelingen niet ook nog een aan te denken om dit punt in te brengen.

Bron: column van 15 november 2019 van Ernst Loendersloot, senior kandidaat-notaris, op www.dft.nl

Vorige pagina